Jdi na obsah Jdi na menu
 

3. 4. 2020

Pozdrav farníkům před Velikonocemi

 

Milí farníci,

letošní netradiční způsob prožívání doby postní nás přiblížil k Velikonocům, které, jak už nejspíš tušíte, budeme rovněž prožívat jinak, než jak jsme byli zvyklí. Chci vám touto cestou sdělit několik informací:

Vzhledem k aktualizované vyhlášce ministerstva zdravotnictví už nebývá v neděli během odpoledne otevřený přístup do kostela. Děkuji vám tímto za vaše pochopení, smyslem opatření je opravdu snížit možnost nákazy, jak je to jen možné. Na podání svatého přijímání je možné se domluvit individuálně (se mnou na telefonním čísle 739 389 204, preferuji sms zprávu), prosím ale, abyste předtím zodpovědně zvážili svůj zdravotní stav.

Zpovídání před Velikonocemi rovněž nebude probíhat tak, jak jste zvyklí z běžného provozu; můžete se sice individuálně se mnou domluvit na svátost smíření, pokud vás ale netlačí nutnost, je vhodné svátost smíření odložit na pozdější dobu (tzv. velikonoční zpověď lze vykonat v průběhu celé doby velikonoční - tedy až do konce května). I zde vás prosím o zvážení skutečné potřeby i vašeho zdravotního stavu.

Co se týče obřadů Svatého týdne a především velikonočního Tridua: vzhledem k mimořádným opatřením budou probíhat bez účasti lidu; prosím vás, abyste tuto situaci nebrali jen jako „nutné zlo“, ale abyste využili příležitost, kterou toto nezvyklé slavení nabízí: prožít Velikonoce formou domácí bohoslužby, v kruhu rodiny a blízkých, jinak než vedeni knězem v kostele. Samozřejmě bude možné účastnit se bohoslužeb skrze různé přímé přenosy, neměl by ale přitom chybět rozměr zcela osobního prožití těchto největších křesťanských svátků – ať už se bude jednat o vděčnost za dar Eucharistie a kněžství (Zelený čtvrtek), uctívání Kříže a rozjímání nad láskou a utrpením Ježíše Krista (Velký pátek), nebo zažívání prázdnoty a ticha Bílé soboty (během dne), až ke zcela novému způsobu prožití vigilie Zmrtvýchvstání Páně v noci ze soboty na neděli – včetně dlouhé bohoslužby slova a obnovy křestních slibů. Spoustu podnětů, z nichž můžete pro domácí slavení velikonočních obřadů vybírat, najdete na stránkách Liturgie.cz, odkud pochází také videa sdílená níže.

Vzhledem k široké nabídce různých přenosů bohoslužeb nebudeme přenášet bohoslužby z jejkovského kostela. V průběhu Svatého týdne se ale budou zde na farních stránkách postupně objevovat promluvy a duchovní impulsy.

Milí farníci, přeji nám všem, abychom dokázali (možná právě v tomto období více než kdy jindy) usilovat o pozornou vnímavost vůči Božímu pozvání k přátelství s ním a k životu z víry. Zároveň děkuji za všechny modlitby, jimiž se neseme navzájem, ať už v rámci našeho farního společenství, naší společnosti i ve vztahu k těm, na které zvláště v těchto dnech a týdnech pamatujeme.

K plodnému prožití velikých a svátečních dnů vám ze srdce žehnám.

o. Vojtěch
 

Odkaz na videa "Velikonoce v rodině" na kanále Liturgie.cz na youtube ZDE
 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář